Diskuzní fórum

Seznam okruhů

Ostatní témata

Vložit příspěvek

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Diskutujte

Počet příspěnků: 26   Naposledy vloženo: 15:21 20.9.2017

Markéta 09:19 23.8.2013 odpověď
Anorexie
Dobrý den moje dcera, má asi problémy s jídlem. Hubne, byla na vyšetření, nic jí nenašli, teď sama přiznala, že nejí, potřebovala bych poradit, kam se obrátit.
MUDr Jakub Šimek 21:13 27.8.2013 odpověď
Re:Anorexie
Dobrý den, anorexie patří mezi poruchy příjmu potravy, tato onemocnění se nejčastěji vyskytují u dívek v pubertě, ale nevyhýbají se ani chlapcům a mohou se dokonce objevit v jakémkoli věku. Mentální anorexie se projevuje úbytkem hmotnosti (nebo u dětí chyběním přírůstku hmotnosti) minimálně o 15% oproti tělesné hmotnosti normální pro daný věk a výšku nebo body mass index (hmotnost/výška v metrech na druhou) je 17,5 a méně. Hmotnost si většinou snižuje nemocný sám, často drastickými dietami. Nemocní mají o svém těle zkreslené představy. U žen se začnou projevovat hormonální obtíže. Nejčastěji poruchami až vymizením menstruačního cyklu, dále nemocní bývají často nesoustředění, vyskytují se poruchy spánku, nálad, emoční labilita atd. Pokud se u Vaší dcery objevují tyto příznaky je jistě na místě vyšetření u pediatra (pokud je v dětském či pubertálním věku) nebo u psychiatra. Jistě můžete kontaktovat Centrum pro poruchy příjmu potravy na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde Vám jistě rádi s Vaším problémem pomůžou. S pozdravem Jakub Šimek
Kristýna 23:47 13.5.2017 odpověď
Mám se obávat?
Dobrý den,
chtěla bych se optat, zda mám mít strach o své duševní zdraví či nikoliv. Uvědomuji si, že jsem paranoidní. Když jsem mezi lidmi, myslím si, že se na mě všichni dívají a mluví o mně, vysmívají se mi. Na internetu si vyhledávám popisy různých nemocí a hledám na sobě, zda nemám příznaky, jestli náhodou zrovna tuto nemoc nemám - s tím i souvisí skutečnost, že vám píši.
Těžce nesu, když někomu nepadnu do oka, přílišně žárlím, z častých neopodstatněných záchvatů smíchu se dokážu z vteřiny na vteřinu rozbrečet a cítit šílený smutek, lítost, ale ani nevím kvůli čemu. Mívám záchvaty vzteku, že dokážu sebou třísknout o zem, házet věcmi a kolikrát jsem agresivní k mému okolí, například strčím do svého přítele tak moc, že spadne na zem a tak. Když se zklidním, pomalu ani nevím, co, proč a jak se to stalo. Přítel i sama moje mamka mi říkají, že jsem psycho.
Občas přemýšlím, proč vlastně žiji, protože nevidím žádný cíl nebo smysl života, ale to mi musí být opravdu mizerně. Po většinu času převládá podrážděná nálada, často vyvolávám hádky kvůli blbostem, baví mě si prosazovat svoji pravdu a když už mám dobrou náladu, bojím se radovat, protože vím, že jako zákon schválnosti se opět něco pokazí.
Jeden čas se mi ani nechtělo vylézat z postele a byla jsem unavená, ačkoliv jsem naspala 12 hodin a nechodila do školy, poté ani do práce, což dřív nikdy nebývalo. Vždy jsem byla ambiciózní a už od dětství jsem věděla, že chci vysokou školu, měla jsem koníčky, ale dnes mě už jaksi skoro nic nezajímá.
Jsem roztržitá, zapomínám, však i teď jsem zapomněla, co jsem vám chtěla ještě napsat. Takto se to střídá už 3 roky, avšak paranoidní jsem neustále.
Na závěr, moje maminka trpí na deprese a má nerozvinutou schizofrenii. Děkuji za zodpovězení.
magdalena 14:03 16.5.2017 odpověď
Re:Mám se obávat?
Dobrý den, odpověď na svůj dotaz naleznete v rubrice Odborník radí. Tak máte jistotu, že odpovídá opravdu lékař. Děkuji za pochopení
Kate 15:16 15.9.2017 odpověď
Kombinace léků
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se může užívat souběžně lék Asentra a Euthyrox a jestli má být popřípadě mezi těmito léky nějaký časový odstup?
Děkuji. Hezký den.
MUDr. Petrásková T. 15:21 20.9.2017 odpověď
Re:Kombinace léků
Dobrý den,


souběžné užívání Asentry a Euthyroxu není kontraindikováno. Asentra (sertralin jako účinná látka) může snižovat účinnost Euthyroxu a sertralin sám o sobě (u zdravých pacientů bez snížené funkce štítné žlázy) může hypotyreózu vyvolat jako vedlejší účinek. Zároveň neléčená/nebo nedostatečně léčená snížená funkce štíné žlázy může vyvolat příznaky jako u deprese a pouze úravou hormonů štíné žlázy deprese odezní.
Výše popsané nežádoucí účinky patří mezi méně časté, běžně se tato kombinace podává. Léky můžete užívat souběžně. Než se nasadí sertralin, je možné nechat zkontrolovat účinnost Euthyroxu a při delším společném užívání obou léků si opět nechce zkontrolovat hormony štítné žlázy, jak jste zvyklá na kontrolách.


Hezký den
MUDr. Tereza Petrásková
Ing. Michal Martinů 13:05 2.9.2013 odpověď
DUŠE
Já si myslím, že člověku to myslí jinde než v mozku (stejně jako Nikola Tesla), že mozek je jen receptor elektronů, které se objevují z neznáma v hlavě, jinak bychom nemohli ani chodit, hrát na hudební nastroje a mluvit. Jako inženýr jsem schopen dokázat existenci lidské duše na fyzikální bázi metodou identifikace objektu, pokud mne o to požádáte.
Tomas O. Rydlo 20:51 18.9.2013 odpověď
Re:DUŠE
vazeny pane inzenyre, velice mne zaujala vase zminka o moznem dukazu existence duse na basi elektronu, ktere jsou krucialni pro mluvu i hru na strunne nastroje. sice nejsem od prirody technicky typ, ovsem podvedome citim, ze se pohybujeme na kmitoctu o velmi blizkych neuronalnich frekvencich. mel bych eminentni zajem o dalsi informace z vasi strany, dekuji, s pozdravem tomas o. rydlo
Vratislav 11:20 5.10.2013 odpověď
Re:Re:DUŠE
Dle mě není nezbytné cokoli dokazovat na bázi čtyř existujících fyzikálních interakcí/jiné neznáme/. V přírodě jsou děje /výroky/ pravdivé, nepravdivé a nedokazatelné. Co si počít např. s výrokem "Právě lžu". O tomto výroku nemohu vlastně rozhodnout, zda je pravdivý nebo ne. A to jsme u důkazu, kde nepotřebujeme nemodernější techniku! Myšlení bez vědomí přináší často bolest a neštěstí. Dnešní civilizace bohužel vědomí potlačuje a dělá z nás roboty a tím se stáváme neživou přírodou, vyrábíme nemoci, jednáme s člověkem jako s traktorem. Škoda.
Dočkalová Zdena 16:24 14.9.2016 odpověď
Re:DUŠE
Prosím, jak je možné s Vámi navázat kontakt? Užívám antidepresiva, která nic neřeší, navíc je mi z toho zoufale zle již 3. měsíc. Je možné zjistit, že problém, se kterým se potýkám je psychického rázu?

Děkuje Zdena Dočkalová
magdalena 12:10 27.9.2016 odpověď
Re:Re:DUŠE
Dobrý den, vložte svůj dotaz do rubriky odborník radí a my se Vám ozveme. Děkuji
Daniel 16:22 2.7.2015 odpověď
Obsedantně kompulzivní porucha
Dobrý den. V roce 2008 jsem začal trpět různými fobiemi. Asi dva roky jsem se s tím trápil a pak jsem přečetl (podle jednoho mého příznaku a to je chorobné mytí rukou, že se jedná o obsedantně kompulsivní poruchu. Dokonce do toho spadají i věci, které jsem měl asi od čtrnácti let, ale nepřikládal jsem jim váhu. Od roku 2011 jsem chodil k psychologovi a první dva roky jsem byl poměrně vyléčen také díky tomu, že jsem si našel přítelkyni. Pak se mi ale vztah zhroutil a všechny ty fobie se vrátili najednou. Už dva roky se hrozně trápím a jelikož to nikam nevedlo, ukončil jsem i návštěvy psychologa. Začal jsem si hledat psychiatra, ale všichni mají plno. Na vás jsem dostal typ od jednoho kamaráda, který tam navštívil jednoho psychiatra/sexuologa. Ale na jméno si nevzpomenu. Navíc vás mám hodně z ruky. Jsem z Benešovska. Už si nevím rady. Chtěl bych se z toho dostat jednou provždy, ale nevím, jestli na to mám to zvládnout.
MUDr.Jakub Šimek 23:38 6.7.2015 odpověď
Re:Obsedantně kompulzivní porucha
Dobrý den Danieli,
Děkuji za příspěvek. Obscedantně kompulzivní porucha je často skoro vždy spojena s úzkostnými propady. Ideální léčba, tak jak se dnes používá je kombinace psychofarmak (antidepresiva, anxiolytika) a psychoterapie. Zvlášť psychoterapie, po základní kompenzaci stavu léky, se stává základním prostředkem pro změnu chování a následné úlevě. Psychiatrické ordinace a ordinace psychoterapeutů v místě Vašeho bydliště jsou k nalezení na internetu, pokud byste měl jakékoli dotazy na konkrétní péči zejména v Praze, doporučuji kontaktovat například Centrum krizové intervence na 284 016 666, nebo zde na www.bohnicebezhranic.cz.
S pozdravem
Jakub Šimek
bohnicebezhranic.cz
Daniel 12:13 25.7.2015 odpověď
Obsedantně kompulzivní porucha
Moc děkuji za odpověď. Už jsem pomoc vyhledal a beru antidepresiva. Jsem na začátku, takže zatím se to nelepší. Sice si nedokážu představit jak mi to může pomoci, ale za pokus to stojí. Žít se s tím sice dá, ale jen velmi těžce. Moc vám děkuji.
MUDr.Jakub Šimek 22:43 28.7.2015 odpověď
Re:Obsedantně kompulzivní porucha
Dobrý den Danieli,
jsem si jistý, že pokud započala terapie, tak zlepšení na sebe nenechá dlouho čekat.
S pozdravem a přáním hezkého zbytku léta
Jakub Šimek
zuzana 16:40 6.8.2015 odpověď
poporodní deprese
Dobrý den moje dcera v prosinci porodila syna. Po porodu bylo vše v pořádku až do půl roku syna. Celou domu kojila. Trpěla hodně záněty. Po půl roce jejích syna jsem začala zjišťovat z telefonátu, že asi nedostatečně pečuje o dítě. Je zmatena. Chová se jako malé dítě, je infantilní. Okolí nechápalo a chovalo se k ní jako k lenochu. Ona nebyla pak už moc schopná vstát z postele a postarat se o sebe natož o malého. Skončila u psychiatra a ten nasadil léčbu a doporučil okamžitý konec s kojením. Začalo to na začátku června. Máme srpen. Dcera je na antidepresivech, pod neustálou kontrolou, dohledem. Stav se mírně zlepšil, ale o syna mi nepřijde, že by měla větší zájem. Strašně moc jí a utrácí hodně peněz. Den je jako na houpačce, chvíli veselá, živá, až moc zrychlená, pak zase bez života, únava.....Jsem máma a tak mám strach co že to je? a jak to půjde a bude dále? Kontroly na psychiatrii po dvou měsících mi přijdou hodně dlouhé.
MUDr.Jakub Šimek 23:11 6.8.2015 odpověď
Re:poporodní deprese
Dobrý den Zuzano,
období po porodu je pro každou ženu velkou psychickou zátěží a může být i spouštěčem psychické poruchy. Prvním krokem, objeví-li se takové obtíže, vždy bývá zástava laktace. Další postup záleží na vývoji nemoci. Vyhodnotí-li ji lékař jako poruchu nálady, je zcela na místě nastavit antidepresivní léky. Antidepresiva nastupují s několikatýdenním zpožděním, během kterého se stav může zhoršit. Nezřídka se děje, že se během krátkého času kontroly v ambulantním prostředí nepodaří zcela správně posoudit situaci, zvláště když pacient zastírá příznaky svého onemocnění. Je potom na místě, vidíte-li, že dcera má takto výrazné poruchy chování, nechat posoudit její stav během hospitalizace na psychiatrii. Během hospitalizace mají lékaři kromě celodenního pozorování chování řadu možností jak ověřit povahu nemoci a nastavit její léčbu.
S pozdravem a přáním mnoha sil
Jakub Šimek
Martin 15:08 21.10.2015 odpověď
Dotaz - diagnostika
Dobrý den,

už od mala vím, že jsem jiný, ale potvrdilo se mi to až s expřítelkyní, která se mnou zkrátka nedokázala žít.

V jejich očich jsem byl strašný puntičkář (určité věci musely být na určitých místech), nesnáším změny, neudržím s neznámým oční kontakt, nesnáším doteky, špatně snáším když jdu někam, kde to neznám, rád chodím po špičkách, mám tendenci se moc upínat k některým lidem (ti mě po čase samozřejmě opustí a já prožívám pocity úzkosti), často se chovám egoisticky... Mám jeden koníček, o kterém vím hodně věcí...

Na facebooku jsem již delší dobu ve skupině věnující se aspergerovu syndromu a dost se v něm vidím.

Online test mi došel dokonce vyšší než právě kamarádce s AS.

Proč vlastně tedy píšu... Jsem z Prahy, rád bych se konečně v 26ti dozvěděl, proč jsem takový, jaký jsem. Jen nevím, na koho se obrátit.

Martin
MUDr.Jakub Šimek 12:12 30.10.2015 odpověď
Re:Dotaz - diagnostika
Dobrý den Martine,
diagnostika poruch chování je komplikovaný proces a z online testu nelze dělat žádné diagnózy. Podle znaků, které popisujete, je jistě možné udělat mnoho závěrů. Pokud cítíte obtíže, které Vás omezují v životě, je jistě na místě navštívit specialistu a domluvit se s ním na dalším postupu (psychiatrické/psychologické vyšetření a navržení dalších možností resp. léčby). Psychiatra by Vám měl doporučit Váš obvodní lékař, eventuálně si můžete zavolat do Centra krizové intervence 284 016 666, kde Vám dají kontakt, nebo si psychiatra můžete najít na internetu.
S pozdravem
Jakub Šimek
Katka 19:33 2.12.2015 odpověď
Panická ataka a Asentra
Dobrý den,
pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jak úspěšná je léčba u panické poruchy/ataky při užívání Asentry.... zda funguje a je stejně účinná i při dlouhodobém podávání tj. rok a více. Mockrát Vám děkuji! Hezký den.
Martina 01:43 21.3.2016 odpověď
Mentální anorexie a bulimie
Dobrý den, prosím Vás o radu. Moje dcera (18) se před 2 měsíci začala léčit v denním stacionáři s mentální anorexií. Začala pravidelně jíst,ale také přibírat na váze. Má z toho větší deprese. Teď začala zvracet, nevím jestli jí to jde samo, nebo jestli zvracení vyvolává. Má sklony k sebepoškozování a její náladovost je někdy k nevydržení. Zdá se mi, že chce být středem pozornosti a zdá se mi, že rodinu využívá. Citim, jak se naše rodina pomalu rozpadá. Snažím se dceři pomoci, ale odmítá. Ať udělám cokoliv, tak je to asi špatně. Když jsem se zmínila o psychiatrické léčebně v Bohnicích, že by možná bylo lepší jí hospitalizovat, tak o tom nechce ani slyšet a říká takové věci, jako že se jí chceme zbavit atd. Přitom jí chceme jen pomoci. Myslím si, že už to všechno vzdala. Ale já ještě ne, chci ji pomoci za každou cenu, i kdyby pak semnou už v životě nemluvila. Je to moje dítě, moc jí miluji a já chci aby se uzdravila.
Prosím o radu co mám dělat, jaké máme sance na uzdravení a jak postupovat.
Předem děkuji za odpověď. Martina




MUDr. Toušková T. 09:27 30.3.2016 odpověď
Re:Mentální anorexie a bulimie
Dobrý den Martino,


léčba poruch příjmu potravy má několik stupňů. Často se začíná ambulantní psychiatricko – psychologickou pomocí, která může být doplněna o nutriční poradenství či svépomocné skupiny. Pokud problémy přetrvávají, volí se dle závažnosti stacionář či v dalším kroku hospitalizace. Vždy musí být vyloučen tělesný podklad obtíží a celkový zdravotní stav po tělesné stránce musí být stabilizován. Vše probíhá ideálně v centrech specializovaných pro poruchy příjmu potravy. Takovýto stacionář či oddělení v naší nemocnici není. Pokud dcera dochází do stacionáře pro poruchy příjmu potravy a Vy byste preferovala například lůžkové oddělení z důvodů, které uvádíte (začala zvracet, celkově se jí přitěžuje), vše bych konzultovala s ošetřujícím lékařem ze stacionáře a probrala s ním další možné kroky. Píšete, že problém zasahuje celou rodinu, zkoušeli jste i rodinnou psychoterapii? Třeba by pomohlo, kdybyste si mohli všichni s někým sednout a otevřeně hovořit o problémech, které rodinu trápí, aby i dcera více viděla, jak se její problém odráží v rodině a jaký význam má.
Přeji hezký den
MUDr. Tereza Toušková
Katka 17:47 9.5.2016 odpověď
Panická ataka a Asentra
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala jaká je úspěšnost léčby u panické poruchy AD Asentra...? A zda jde léky po nějaké době - třeba po 2 letech vysadit, aniž by nastal relaps... na kolik procent se stává, že po vysazení dojde k navrácení příznaků? Děkuji.
MUDr. Tereza Toušková 21:33 19.5.2016 odpověď
Re:Panická ataka a Asentra
Dobrý den Katko,
AD Asentra (účinná látka sertralin), patří do skupiny léků první volby při panické poruše. Tedy podle studií je účinný. Odpověď na léčbu ale samozřejmě může být individuální, jistě existuje skupina lidí, kterým nesedne. Pokud lék zabere, měl by být ponechán dostatečně dlouhou dobu cca 12-18 měsíců. Po 2 letech, jak píšete Vy, tedy lze postupně vysadit. Poté může dojít k návratu onemocnění. Procenta se ve studiích liší. Lepší výsledky léčby jsou u pacientů, kteří začali s léčbou brzy a kombinují farmako a psychoterapii.

Hezký den, Tereza Toušková
Lenka 19:11 13.12.2016 odpověď
Porucha příjmu potravy?
Dobrý den,chtěla bych požádat o radu. Již několik měsíců se trápím, jelikož mi umírá babička na rakovinu a mě následně zjistili poškození jícnu (zřejmě to způsobil stres). Dostavily se deprese, pocity úzkosti a uchýlila se znovu k sebepoškozování. Začla jsem zřejmě přehnaně řešit, co jím, s domněním, že se pak budu cítit lépe. Bojím se cokoli sníst, aby mi nebylo těžko. Neustále přemýšlím, co jím, vážím se a pozoruju se, jak hubnu. Měřím 173 cm a nyní vážím 48 kg. Zhubla jsem 6 kilo během čtyř týdnů a hubnu pozvolna pořád. Jím porce pro šestileté děti ale víc se do mě prostě nevejde...:( myslíte, že by se u mě mohla projevovat porucha příjmu potravy? Na tuhle myšlenku mě přivedla jedna paní z krizového centra, která má s anorexií zkušenosti.
Předem děkuji za odpověď.
Lenka (24 let)
magdalena 14:02 10.1.2017 odpověď
Re:Porucha příjmu potravy?
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz najdete v rubrice Odborník radí.Tak máte jistotu, že odpovídá opravdu MUDr. Děkuji za pochopení