Diskuzní fórum

Seznam okruhů

Schizoafektivní porucha

Vložit příspěvek

Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?
Diskutujte

Počet příspěnků: 9   Naposledy vloženo: 14:16 13.12.2017

Petra Šafránková 08:35 11.12.2017 odpověď
Schizoafektivni porucha
Dobrý den, měla bych dotaz jak dlouho doporučujete brát léky, pokud jsem byla dvakrát hospitalizovaná v nemocnici a byla mi diagnostikována schizoafektivní porucha. Již dva roky jsem bez potíží. Užívám Valproát Chrono 300 mg 2x a Abilify 1/2 1x denně. Připadám si trochu,že neumím prožívat emoce naplno a ráda bych už vysadila léky, ale moje paní doktorka tvrdí, že je to ještě brzy. Pracuji na půl úvazku. Děkuji za odpověď
MUDr. Tereza Petrásková 10:08 13.12.2017 odpověď
Re:Schizoafektivni porucha
Dobrý den,

Délka užívání medikace při schizoafektivní poruše je často individuální a záleží, proč se u Vás objevily 2 epizody, jak byly závažné, jak jste na tom nyní atd. V prvním kroku je možné přejít třeba jen na jeden lék a uvidí se, jak se budete cítit. Bohužel nikdo nedokáže říci, zda se nemoc znovu nevrátí po vysazení medikace, tedy to je nejspíše důvod, proč s tím paní doktorka chce ještě chvíli počkat. Zkuste jí říci, co jste napsala sem a důvody a věřím, že se domluvíte. Určitě léky nevysazujte náhle a sama, to by se nemoc s největší pravděpodobností znovu objevila.

Hezký den
Tereza Petrásková
Petra Šafránková 14:16 13.12.2017 odpověď
Re:Re:Schizoafektivni porucha
Děkuji za odpověď :-)
Magda Sávová 23:06 28.1.2014 odpověď
moje teta
Dobrý den, mám problémy se svojí tetou, a bojím se, že má schizoafektivní poruchu. Dříve byla normální, ale asi před dvěma lety v létě odjela na týden s příbuznými na dovolenou a začalo to. Vrátila se asi po třech dnech s mou mladší sestrou domů, hrozně rozčílená.
Běhala po bytě, nadávala, proklínala, líčila jak hrozně nenávidí celé příbuzenstvo. Takto začala vyvádět kvůli malému konfliktu na který by ostatní ani nereagovali.
A od tý doby to sní jde od deseti k pěti. Střídá se u ní takové "horší" a "lepší" období. Jeden čas vůbec nechtěla do společnosti (prý z ní lidé vysávají energii), chodila po bytě a někdy uklízela skoro až 24h denně, za každou maličkost napomínala, to by se dalo ještě přežít, ale celkově se chovala podivně a jako "blázen". Když jí asi po měsící uklízení omrzelo, přestala jíst a výrazně hubla. V té době jsem o ní měla hrozný strach a říkala jsem jí, ať si někam zajde. Jenže říct jí ať si zajde k psychologovi je jako píchnout do vosího hnízda. Hrozně se rozčílila.
Toto léto si teta našla přítele a řekla bych, že je na tom psychicky líp. Trochu přibrala a nechová se "jako cvok". Ale za to se zhoršil její vztah ke mně. Nenávidí mě, ale nemá k tomu důvod (tedy alespoň myslím). Říká mi to i do očí a je jí jedno, že mě zraňuje a ubližuje mi. Možná je to její záměr. Také mi říká, že má ke mně celoživotní odpor a že nemohla tušit, že ze mně vyroste pubertální klacek. To vážně nechápu, jelikož si myslím, že nejsem pubertální parchant, nekouřím nepiju a ani na diskotéky nechodím, ve škole se mnou nemají problémy. Ale asi není na místě se obhajovat, jen jsem chtěla říct, že nechápu její chování a to co říká mi nedává smysl.
Neuvědomuje si, jak ubližuje ostatním a bojím se, kam až tohle zajde.Díky za odpověď Majda
MUDr Jakub Šimek 18:57 16.2.2014 odpověď
Re:moje teta
Dobrý den Magdo,
chování, které popisujete, určitě není takové, jaké byste si představovala, resp. je jisté, že Vaše teta není v psychické pohodě. Určitě může znamenat nějakou psychiatrickou chorobu. Jistě by stálo, za to zajít na psychiatrické vyšetření (například Centrum Krizové Intervence tlf 284 016 666), kde by se mohlo společně s lékařem nebo psychologem najít uspokojivé řešení pro Vaší tetu.
S pozdravem MUDr Jakub Šimek
hana 18:59 29.1.2014 odpověď
moje nemoc
Znovu jsem tu s mojinemoci f 25.0 dnes vice jak po roce se citim stále lip nebyla jsem od Te doby hospitalizovana jsem v pořádku stále pokračují v lecbe jsem na abilify eqvete a orfirilu nemam zadne jiné problémy jen s vahou porad bojuji tak jsem se rozhodla cvičit a jej mam za dva týdny 5 kilo dolu čeká ME jeste spousta a pomaly to půjde teď vím ze to jde přejí ostatním ať se drzite s problémy se Da vždy něco dělat jen chtít se sebou něco udělat . Já sama to beru s rezervou a pomalý se chystám do Prace bohudik aspoň na par hodin někde mezi lidmi ne porad doma u telky ma
Jakub Šimek 23:28 18.3.2014 odpověď
Re:moje nemoc
Díky za Váš příspěvěk, každopádně jsem rád, že se Vám daří relativně dobře a držím Vám palce, aby se Váš stav jenom zlepšoval a nebyla třeba hospitalizace. S pozdravem a přáním všeho dobrého Jakub Šimek
hana 23:43 3.6.2013 odpověď
moje nemoc
v mojich 28 letech jsem zacala mit halucinace ruzne predstavy ze mne nekdo sleduje odposlouchava videla jsem vsude zlutou plisen moc jsem vsechno dezinfikovala proste jsem byla mimo. muj manzel byl zoufaly nakonec mi bylo tak zle ze jsem myslela ze rodim a na to jsem si zavolala sanitku sama tam mne sice vyslechli ale nato me vzali do ambulance pote neinformovanou do nemocnice v pezinku. ocitla jsem se za mrizemi bylo to hrozne byla sobota a nikdo mi nic nechtel rict jen mi dali injekci a dali me spat.mezitim mi delali ruzne testy a za dva dny jsem mluvila s lekarem ktrery mi rekl o me chorobe mate schizoafektivnou chorobu snazil se mi to vysvetlit ale ja jsem byla mimo. nasadili mi leky na ty jsem zacala reagovat zvracenim bylo to na tolik vazne ze mi prestali ucinkovat a ja sla znovu k horsimu pote mi nasadili druhe ty jsem znasela o mnohem lepe jen jsem po nich zacala moc pribirat tu vahu mam dodnes. lezela jsem v nemocnici 3 mesice nez me pustili domu ale moc jsem si tuhle nemoc nebrala k telu podle lekaru jsem byla sice nastavena jen jsem se citila jak robot tlusty robot.nanestesti jsem zacala pracovat a stim jsem si niceho neuvedomovala co se mnou deje potom prisla chvile kdy jsem si zacala hrat s davkovanim to byla chyba po trech letech uzivani se nemoc opet vratila a s mnohem horsi prognozou nez pred tim po prve no jo nekdo si povi ta blba . ted mam k tomu manii. jenze to uz slo vsechno zase z kopce a manzel mi zavolal sanitku sam uz je zkuseny a vedel ze po dobrem tam zpatky sama nepujdu.tak jsem tam skoncila znova tedjsem tam lezela dobreho pul roku nez mi dali ty prave leky po kterych se ted citim jak clovek. o svoji chorobe vim vse co potrebuji vim ze nutne je abych dodrzela davkovani nebo to prijde znovu to uz teda taky nechci. jsem optimista jsem na duchode ted mi pro zmenu moc pomohla rodina a hlavne dve moje deti pro ktere tu jsem hlavne ja a potom ostatni ted nepracuji muj stav po dalsim pul roku je tak dobry ze uz moc nespim jen odpocivam .na praci si jeste sice netroufam a to jsem zkusila jdu na to pomalu dulezite je zdravi posloucham lekare aj manzela a s jejich pomoci neblbnu lecim se mam jeste malou sanci ze se z toho dostanu tak delam vse pro to abych se uzdravila jinak vim co me ceka: zase mrize a dokola to stejne: to nechci ja ani rodina.kila jdou pomalu dolu tak jsem spokojena ze se neco deje po psichicke strance to beru sportovne a na vahu uz taky kaslu ted se ja dokonce se zasmeju aj si poplacu a to je dulezite hlavne o tom mluvit s nejblizsimi.me to pomaha. poradi sice blbosti ale stoji pri mne.preji vydrz vsem co maji podobne problemy at vam sednou leky potom to bude snadsi a hlavne neklamte ostatnim klamete sobe samemu ja jsem dostala lekci do zivota ted mam jine prednosti jako penize pockaji ale zdravi a rodina ne ta muze utect tak se mejte Hana
Jakub Šimek 08:28 4.6.2013 odpověď
Re:moje nemoc
Díky, že jste se podělila o svoje zkušenosti se schizoafektivní poruchou. Přeji Vám hodně sil. JS